onsdag 26 juni 2024

Om AI-genererad konst och musik (I)

Tänk er ett band som har blivit dassigare med tiden, vars album blir sämre och sämre och som inte låter lika bra som de brukade. Med AI kan man restaurera deras sound, uppgradera det bakåt så att säga - och få nya skivor så ofta man vill, ja, man kan själv skriva deras texter. Detta blev jag varse idag när jag surfade runt och letade efter AI-genererad musik som ska låta som det norska bandet Dimmu Borgir. Jag fann då två spår som - med ett par skönhetsfläckar på soundet undantaget - låter nästan lika primitivt som bandet en gång gjorde.

Om man gillar en genre, men inte gillar textinnehållet, kan man få sina egna budskap framsjungna av bandet. Man kan få nya låtar i samma stil som ett band lät omkring millennieskiftet. Man kan få en AI-Eminem att rappa Will Smith-låtar, om det är så man vill ha det. Eller: om man gillade en gammal sångare i ett band kan man lyssna på deras nya låtar med den gamla sångarens röst. 

Frågan är om den här utvecklingen beror på olika trender inom musikproduktion som varit rådande länge, t.ex. detta med att "rätta till" olika skavanker i inspelningar och tillrättalägga takter enligt ett "grid". Självklart gör datorerna datormusik bättre än människor, och det är kanske detta vi ser utspela sig inför våra ögon. Så länge vi insisterar på att mäta kvalitet i datortermer så blir vi människor omsprungna av datorerna. Det kommer inte finnas behov av människor som gör jobbet sämre och dyrare än en dator - och detta gäller även för fler branscher än musik.

Översättare, musiker, illustratörer, ljudboksinläsare lyfter nu fram sina egna företräden framför AI, och troligen är deras argument giltiga ännu ett tag ... men hur länge till innan de blir omsprungna av tekniken? Kan AI lära sig att tänka utöver det kalkylerande? Har å vår sida människor fortfarande en blick för det icke-perfektas företräden? Vad blir människans plats förutom som konsument? Nu rör vi oss i rädslans område. Är det kanske en konsumentroll som människan i hemlighet - undermedvetet - har drömt om genom modernitetens teknologiska steg? 

Vi får det vi begär - men vi får det inte på ett sätt som vi begär. Vi (för-)blir otillfredsställda, missnöjda. Och det var väl å andra sidan ingen högoddsare.

Inga kommentarer:

Följ