tisdag 7 februari 2017

Konstpessimism

"Inför vissa upplevelser så är man profeten Jeremia som kastas i brunnen (...) och man är Daniel i lejongropen (...) och där har ju litteraturen en oerhört viktig roll."


Min uppsats om bl.a. Dorés bibelKonstpessimismen upplever jag som stor i vår samtid! Och delvis är den berättigad, med tanke på hur läsningen utvecklas och påverkas vår informationsteknologi. Vad ska vi med "lögner" till när samtiden redan är så fylld av dem? Hur ska fiktionens sanningar kunna mäta sig med teveserier, eller med verkliga livets dramatik? Svaret är nog att det kan den inte. Men man bör läsa böcker, inte minst för att utveckla specialeffekterna i sitt eget medvetande.

Jag har skrivit ännu en väldigt dramatisk roman. Varför det blir så starka känslor och mycket dramatik vet jag inte - jag dras till de starka känslorna och de vågade tankarna och tycker att de är intressanta både till form och innehåll. Först hette boken "Storm och längtan". Sen blev det "Protestanten".


Konstens roll är en problematik som jag inte har berättat om så mycket vad gäller min nya roman Protestanten. Men faktum är att konsten - konstnärskapet - problematiseras en del i min nya roman. En av de medmänniskor som Simson föraktar - men samtidigt har en märklig relation till - är hans granne. En granne som är författare ... 
Protestanten


Inga kommentarer:

Följ